Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΩΝΤΑΙ


19 Φεβρουαρίου 2009

 



 

 

 

 

ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΩΝΤΑΙ

ΤΟ ΙΕΡΟ ΡΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ένα εξαίρετο ομολογιακό κείμενο της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα, από την έρημο της Ιουδαίας – Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, συνεπικουρεί εύ­στο­χα και δυναμικά την θεσμική παρέμβασι της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους προς τον Δήμο Πα­τρέων, η οποία αφορά την απόφασι της οργανωτικής επιτροπής του εφετινού Καρνά­βαλου των Πατρών να περιλάβη εκδηλώσεις εντελώς απαράδεκτες για την τιμή της Εκ­κλησίας μας, του Μοναχικού Σχήματος, και επομένως για ό,τι το Γένος των Ελλή­νων έχει φυλάξει με πολύ σεβασμό στα εσώτερα της ψυχής του, απονέμοντάς τους οφειλόμενη τιμή για τις θυσίες των ηρώων Κληρι­κών και Μοναχών μας.

Τόσο το δίκαιο αίτημα της Ιεράς Κοινότητος όσο και η έκκλησις των Πατέρων του Αγίου Σάββα μας ευρίσκει απολύτως σύμ­φω­νους και μας καλεί σύσσωμους σε ένα αγώνα ενημερώσεως του ευσεβούς λαού μας για την βά­ναυση προσβολή της τιμής του από ωρισμένους στρατευμένους εχθρούς της Εκκλη­σί­ας. Συγχαίρουμε τους Σαββαΐτες Πατέρες για την πνευ­μα­τική τους ευαισθησία και για την θαρραλέα ομολογία των πλέον θεμελιωδών αξιών και παραδόσεων του Γέ­νους μας.

Ανησυχούμε πολύ για τις συνέπειες που θα έχει για την Πατρίδα μας και την νέα γενιά η αποστασία από την ελληνορθόδοξη Παράδοσι και την Πίστι των Πατέρων μας, η οποία καλλιεργείται με έντονο ρυθμό και συντονισμένες δράσεις από τα Μ.Μ.Ε. με εργαλεία την παραπληροφόρησι, την γενίκευσι πρα­γματικών ή μη κατα­στάσεων, τον διασυρμό προσώπων και τον εξευτελισμό θεσμών ιερών και κα­τα­ξι­ω­μένων από την Ιστορία μας.

Η απόφασις να παρελάσουν καρναβαλικά άρματα με ομοιώματα που θα δια­πομπεύουν τον Καθηγούμενο και τους Μοναχούς της Ιεράς Μονής Βατο­παιδίου, εξ αιτίας του γνωστού ’’σκανδάλου’’ είναι από κάθε άποψι καταδικα­στέα. Όσοι νομίζουν ότι έτσι θα γελάσουν, θα χλευάσουν, θα παίξουν και θα περιπαίξουν, ας αναλο­γι­σθούν ότι η συγκεκριμένη ’’καλλιτεχνική’’ εκδήλωσις:

·         Ως τέχνη είναι καταρράκωσις της αληθινής τέχνης.

·         Ως ψυχαγωγία είναι διαστρέβλωσις του νοήματος της ψυχαγωγίας.

·         Ως κοινωνικό γεγονός είναι αποτελμάτωσις της κοινωνικής ευαισθησίας.

·         Ως πολιτιστική έκφρασις είναι προσβολή στον πολιτισμό.

·         Ως δημιουργία είναι εξευτελισμός του δημιουργικού ταλέντου.

·         Ως πολιτική πράξις είναι ελεεινή δημαγωγία.

·         Ως πολιτική νοοτροπία είναι εκχυδαϊσμός της πολιτικής.

·         Ως ιδεολογική επιλογή είναι άγος (αίσχος) της ελευθερίας της σκέψης.

·         Ως δημοκρατικό δικαίωμα είναι απαξίωσις του δημοκρατικού ήθους.

·         Ως αντιθρησκευτική τακτική είναι επιβεβαίωσις στυγνής τυραννίας.

·         Ως συμπεριφορά είναι σημείο απανθρωπισμού.

·         Ως ιστορία είναι μελανή σελίδα της Ιστορίας του λαού μας.

Όσοι συμπράττουν ή συνευδοκούν στον επιχειρούμενο βιασμό της ανθρώπι­νης αξιοπρέπειας καθίστανται υπεύθυνοι έναντι παναθρώπινων αρχών και υπόλογοι έναντι θεμελιωδών διατάξεων του ανθρωπιστικού δικαίου. Όσοι έδειξαν αξιέπαινη ευ­αισθησία για την διασφάλισι του δημοσίου χρήματος, ας δείξουν ανάλογο ενδιαφέρον για την περιφρούρησι της αξιοπρέπειας του ανθρωπίνου προσώπου. Η αδράνεια του Δήμου Πατρέων απέναντι σε αυτόν τον βιασμό θα έχει συνέ­πειες για το κύρος της Πόλης και της πολιτιστικής της παραδόσεως.

Η διακωμώδησις της Εκκλησίας και ο διασυρμός του τιμημένου Μοναχικού Σχή­ματος, θεσμών που σέβεται και τιμά ευλαβικά η συντριπτική πλειοψηφία του λα­ού μας, παρά τα τυχόν ανθρώπινα λάθη των εκπροσώπων τους, είναι ό,τι χειρότερο σε μία χρονική συγκυρία που όλα στην Πατρίδα μας δεί­χνουν ότι χρειαζόμαστε εθνική ομοψυχία και συμπαράταξι απέναντι στους πολ­λούς εξωτερικούς κινδύνους και στους αδυσώπητους εσωτερικούς κραδα­σμούς. Καιρός να οικοδομούμε με αγάπη και θυσία και όχι να συμβάλουμε στην αυτοκαταστροφή μας.

Η Ελληνική Πολιτεία, ακριβώς αυτή την κρίσιμη στιγμή και μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων, οφείλει να περιφρουρήση τους πολίτες της από τον διασυρμό. Όλοι γνωρίζουν ότι οι πολίτες που δια­σύ­ρονται δεν έχουν ακόμη δικασθή, δεν έχουν απολογηθή, δεν έχουν ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά τους για έφεσι σε ανώτερο δικαστήριο, δεν έχουν κατα­δι­κασθή. Ας γίνει αντιληπτό ότι τέτοιες ενέργειες, σαν αυτές που επιπόλαια έχουν επιλέξει να προωθήσουν οι διοργανωτές του Καρνάβαλου της Πάτρας, ενδέχεται να γυρίσουν κατά το δη λεγόμενο «μπούμε­ραγκ» εναντίον των ιδίων ή και να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για την πόλη των Πα­τρέων και για την Χώρα μας.

Προσευχόμαστε και ευχόμαστε να πρυτανεύση, όσο είναι ακόμη νωρίς, η σύ­νεσις και να ακυρωθούν οι αποτρόπαιες εκδηλώσεις που θα πληγώσουν την αν­θρω­πιά, την δημοκρατία, την Ελλάδα, τον πολιτισμό, την ηθική, τις ψυχές των παιδιών μας, το μέλλον τους.

Καλούμε τους συμπατριώτες μας, όσους ακόμη σκέπτονται υγι­ώς και πονούν αυτόν το τόπο, να ελευθερωθούν από το φοβικό σύνδρομο που δη­μι­ούργησαν τα Μ.Μ.Ε., να εμπιστευθούν την διαλεύκανσι της «υποθέ­σε­ως Βα­τοπαι­δί­ου» στην αδέ­καστη Δικαιοσύνη της Πατρίδος μας και να απαιτήσουν πά­ραυ­τα την αποτροπή των καρναβαλικών εκδηλώσεων που θίγουν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους



 

 

 

καί οι σύν εμοί εν Χριστώ αδελφοί

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου